top of page
Ontdek Friuli met je eigen gids / Discover Friuli with your own guide / Scopri il Friuli con la tua guida privata /
Entdecken Sie Friaul mit Ihrer eigenen Fremdenführerin
UNESCO DAGTOUR
MAAK EEN UNESCO DAGTOUR EN BEZOEK:
CIVIDALE, PALMANOVA EN AQUILEIA
DRIE PRACHTIGE STEDEN IN DE PROVINCIE UDINE,
DIE ALLEMAAL OP DE UNESCO WERELDERFGOEDLIJST STAAN
Cividale del Friuli
De eerste stad op de werelderfgoedlijst in de provincie Udine was ooit een hertogelijke stad en is sinds 2011 door Unesco erkend als werelderfgoed. Opgericht in 57 voor Chr. door niemand minder dan Julius Caesar met de naam Forum Iulii, werd Cividale later in de vroege middeleeuwen de zetel van het eerste Longobardische hertogdom in Italië. Gedurende een paar eeuwen was het ook de residentie van de patriarchen van Aquileia. De stad heeft een aantal Longobardische-getuigenissen, waaronder het beroemde acht-eeuwse "Tempietto Longobardo" die nog steeds te bezoeken is. Voor meer informatie over Cividale, lees hier verder.
Palmanova
De tweede stad in de provincie Udine die op de werelderfgoedlijst staat, is Palmanova, gebouwd in 1593 door de Republiek Venetië. Het is een zeer goed bewaarde vestingstad en werd in 2017 onderdeel van Unesco. De oude vestingstad Palmanova staat bekend om zijn plattegrond als een perfecte negen-puntige ster. Tijdens een bezoek aan Palmanova bekijk je zijn monumentale toegangspoorten, de bastions en slotgracht en het kloppende hart, het grote centrale plein "Piazza Grande". Een uitgestrekte paradeplaats in het midden van het fort omgeven door interessante gebouwen, standbeelden van stadhouders en een mooie Domkerk. Voor meer informatie over Palmanova, lees hier verder.
Aquileia
De derde stad in de provincie Udine op de werelderfgoedlijst werd ooit het tweede Rome genoemd. Het was eerst een groot invloedrijke zetel van het Romeinse rijk en later het belangrijkste centrum voor de verspreiding van het christendom in Noord- en Oost-Europa. Aquileia staat op de Werelderfgoedlijst sinds 1998 vanwege het belang van de archeologische opgravingen uit de Romeinse tijd en door de, uit de vierde-eeuw daterende, prachtige en bijzondere mozaïekvloer van maar liefst 750 m2 groot, die te zien is in de Basiliek van Santa Maria Assunta. Voor meer informatie over Aquileia, lees hier verder.
bottom of page