Ontdek Friuli met je eigen gids / Discover Friuli with your own guide / Scopri il Friuli con la tua guida privata /
Entdecken Sie Friaul mit Ihrer eigenen Fremdenführerin
Castello di Strassoldo | Castello di Colloredo | Castello d'Artegna | Castello Villalta |
---|---|---|---|
Castello Miramare | Castello di Ragogna | Castello di Spessa |
"MANY A BOOK IS LIKE A KEY TO UNKNOWN CHAMBERS WITHIN THE CASTLE OF ONE'S OWN SELF."
FRANSZ KAFKA
KASTELEN
VERSPREID OVER DE REGIO VIND JE VELE KASTELEN
HIER DE MOOISTE EN MEEST BEKENDE
Er was eens.....
De regio Friuli Venezia Giulia werd in het verleden ook wel de poort naar Europa genoemd.
In het Noorden is de regio dan wel beschermd door de Alpen die een natuurlijke barrière vormen, dit kunnen we echter van de kustlijn en het vlakkere landschap richting het Oosten - grenzend aan Slovenië - niet zeggen.
Door de eeuwen heen is Friuli Venezia Giulia vaak geteisterd door invasies van andere volkeren die niet altijd met vriendelijke bedoelingen het land binnen vielen. Kelten, Hunnen, Goten, Langobarden, wisten allemaal via deze regio Italië binnen te dringen.
Vooral in de middeleeuwen konden de Hongaren en de Ottomanen er wat van en besloten de landheren hun stukken grond te verdedigen door de bouw van kastelen op de toppen van de heuvels. Deze 'roccaforti' en 'castelli' waren zo belangrijk dat vaak de dorpjes eromheen konden groeiden omdat de bevolking binnen de muren mocht schuilen als één van de kwaadwillende volkeren de boel weer eens onveilig kwam maken.
Verspreid over het glooiende heuvellandschap zijn de ruïnes van talloze ooit versterkte burchten te vinden, Het waren er wel 300 maar aardbevingen en oorlogen hebben helaas de meeste doen laten vervallen of verdwijnen. Een tiental bestaat gelukkig nog steeds. De één wat ouder dan de ander maar ze zijn allemaal een bezoek waard.
Twee keer per jaar in de lente en de herfst zijn bijna twintig particuliere kastelen te bezoeken tijdens de 'open - kastelen dagen' oftewel 'giorni dei castelli aperti'. Deze lente op 6 en 7 april 2024. Enkele kasteelheren doen ook de rest van het jaar hun poorten open tegen betaling als het om groepsreizen gaat. Voor meer informatie over hoe te reserveren kun je contact met me opnemen.
De volgende kastelen: Castello Miramare, Villa Manin, Castello di Duino en Castello di Gorizia zijn het hele jaar geopend en absoluut een bezoek waard. Ik heb over deze kastelen een blog geschreven voor Ciao tutti.
1
CASTELLO MIRAMARE - TRIËST
Het witte sprookjesachtige kasteel dankt zijn naam aan zijn ligging. Miramare - uitkijkend over de zee.
Het werd midden 19e eeuw gebouwd in opdracht van de Habsburgse aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, de broer van Keizer Frans Jozef. Hij heeft hier in de beginjaren van zijn huwelijk met de Belgische prinses Charlotte enkele gelukkige jaren gekend voordat hij uitgezonden werd naar Mexico om daar Keizer te worden en daar helaas triest tot zijn einde kwam.
Zijn schoonzus de Keizerin Sissi, vrouw van de Keizer Frans Jozef, kwam hier regelmatig op bezoek.
Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog deed het dienst als hoofdkwartier voor eerst Duitse en daarna Amerikaanse officieren maar in de jaren vijftig besloot men gelukkig er een museum van te maken.
Het is nu één van de meest drukbezochte trekpleisters van Italië. Dit deels dankzij zijn, tot de verbeelding sprekende, architectonische bouwstijl maar ook dankzij al het originele 19-eeuwse meubilair wat nog aanwezig is. Daarnaast ligt het op een prachtige plek, bovenop een rotsblok naast het vissersdorpje Grignano vlakbij de hoofdstad Triëst met uitzicht over de Adriatische zee met in de verte de Sloveense kustlijn.
Het kasteel wordt omringd door een grote botanische tuin in verschillende stijlen, waar bomen en planten afkomstig uit heel de wereld groeien, waarvan enkele persoonlijk door de aartshertog Maximiliaan zelf, gepland zijn.
Wil je een kijkje nemen in een prachtige grote villa waarvan Napoleon zelf heeft gezegd “te klein voor een Keizer maar te groot en te luxe voor een Doge” kom dan naar het gehuchtje Passariano dichtbij Codroipo dan kun je met eigen ogen zien wat hij bedoelde.
In deze prachtige in Veneto stijl gebouwde villa woonde één van de machtigste en belangrijkste Venetiaanse families; de Manin. Niemand minder dan de laatste Doge Ludovico Manin behoorde tot deze familie. Napoleon Bonaparte heeft hier in 1797 twee maanden gewoond toen hij de regio Friuli Venezia Giulia tijdens zijn Italiaanse veldslag bezet had. Je kunt nog steeds de slaapkamer zien waar hij sliep.
Het was hier dat in oktober van dat jaar het ‘Verdrag van Campoformido’ tussen Napoleon en Oostenrijk werd ondertekend waarbij de Republiek van Venetië officieel werd opgeheven en Friuli in handen van de Oostenrijker kwam. Het verdrag heet zo omdat de bijeenkomst eigenlijk had moeten plaatsvinden in het dorpje Campoformido iets verderop gelegen.
De villa is alweer jaren een museum en er worden regelmatig mooie kunsttentoonstellingen gehouden. Achter de villa ligt een groot park waar ook een botanische tuin aanwezig is. Her en der staan beelden van mythologische figuren.
VILLA MANIN - CODROIPO - UDINE
2
3
CASTELLO DI DUINO - DUINO - TRIËST
Eigenlijk vind je in het dorpje Duino maar liefst twee kastelen. Beiden zijn bovenop een rots gebouwd uitkijkend over de zee maar daar houdt de gelijkenis dan ook mee op. De "jongste" stamt uit de 15e eeuw terwijl zijn oudere broertje, ongeveer 800 jaar eerder werd gebouwd.
Van die laatste is alleen nog maar een ruïne over en gekoppeld aan de legende van 'la dama bianca' - de witte dame. Het verhaal doet de ronde dat een jaloerse kasteelheer niet wilde dat andere mannen zijn mooie echtgenote zagen en haar daarom opgesloten hield in de kasteeltoren. De arme kasteelvrouw kon hier niet langer tegen en is radeloos uit het raam gesprongen om zich in zee te storten. Ze kwam echter op de rotsen terecht en tot op de dag van vandaag kun je vanaf de zee nog steeds haar gesluierde gedaante zien in de vorm van een witte rots.
De geschiedenis van het jongste kasteel is wat minder dramatisch maar daardoor niet minder interessant. Al 350 jaar wordt het bewoond door de adellijke familie von Thurn und Taxis en zijn spectaculaire ligging met prachtig uitzicht over de baai van Triëst in combinatie met zijn mooie terrassen tuinen maken een bezoek meer dan waard.
Begin 19e eeuw waren hier verschillende personages uit de kunst- en literaire wereld te gast. De beroemdste was de schrijver Rainer Rilke die zich door het kasteel en de omgeving in zijn werk liet inspireren. Naar hem is het wandelpad Il Sentiero Rilke, vernoemd. Dit prachtige 2 km lange wandelpad loopt over de kliffen direct langs de kustlijn en is een wandeling meer dan waard. Al lopend geniet je van het prachtige uitzicht over de zee en kun je de veelzijdige flora en fauna van dit typische karst-gebied aanschouwen.
4
CASTELLO DI GORIZIA - GORIZIA
Het kasteel van Gorizia bevindt zich bovenop de heuvel waar de stad omheen gebouwd is. Het is een waar trekpleister en mag bij een bezoek aan Gorizia dan ook zeker niet overgeslagen worden.
De eerste keer dat over het bestaan van het kasteel geschreven wordt is in de 11e eeuw. Het kasteel was eigendom van Oostenrijkse graven die toen al heersten over dit deel van Friuli Venezia Giulia.
Hoe het kasteel er tegenwoordig uitziet is geheel te danken aan de wederopbouw en restauraties van na de Eerste Wereldoorlog. Tijdens deze verschrikkelijke oorlog is er in Gorizia en in haar omgeving erg veel gevochten en de stad is dan ook meerdere keren gebombardeerd. De reconstructie laat ons zien hoe dit kasteel er tijdens zijn bloeiperiode in de 16e eeuw eruit heeft moeten zien.
Het is tegenwoordig een museum en de verschillende zalen zijn gemeubileerd met originele middeleeuwse meubels die afkomstig zijn uit andere delen van Italië. Binnen zijn twee vaste tentoonstellingen te bewonderen die geheel gaan over antieke muziekinstrumenten en oude wapens.
Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad Gorizia maar ook over het nabij gelegen Slovenië.
Voor meer informatie over de openingstijden en dagen van het kasteel klik op de volgende link.