top of page

RONDLEIDING DOOR CIVIDALE

Een mix aan volkeren heeft hier gewoond, van de Kelten en Romeinen tot aan de Langobarden. Redenen genoeg om een plek te hebben verdiend op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
WAT MOET JE ZEKER BEKIJKEN IN CIVIDALE?

 

CIVIDALE UNESCO STAD

 

Cividale is rijk aan historie en staat sinds 2011 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het stadje wordt in tweeën gedeeld door de rivier Natisone die met zijn spectaculaire kleurschakeringen garant staat voor hele mooie vakantiefoto’s. Al staande op “il ponte del diavolo” - duivelsbrug - , heb je een magnifiek mooi uitzicht over de rivier en omliggende bergen. 

 

DE KELTEN

 

Oorspronkelijk woonden op deze plek nog voor het jaar nul de Kelten, een merkwaardig overblijfsel uit deze tijd is de grot “ipogeo celtico”, vanuit een steegje daal je af onder de grond om vervolgens middenin deze oude heilige plek te staan. Je wordt omringd door maskers aan de muur en uitgegraven gaten in de rotswanden. Waarschijnlijk dienden deze als laatste rustplaats voor de doden. Daarna omgetoverd tot Romeinse gevangenis. Alleen te bezichtigen met een rondleiding. 

 

FORUM JULII

 

Niemand minder dan Julius Caesar heeft dit Keltische dorpje rondom 57 v.C. veroverd om er een strategische legerplaats van te maken. Hij vernoemde het dorpje naar zichzelf en noemde het “Forum Julii”. - “plein van Julius”. Grappig detail is wel dat eeuwen later niemand minder dan Karel de Grote besloot het woord “Forum Julii” te gebruiken voor de hele regio. Ja inderdaad Friuli is een verbastering van deze naam. Karel de Grote vernoemde de stad in “Civitas Austrea” oftewel “stad in het Oosten” wat uiteindelijk Cividale is geworden.

 

DE LANGOBARDEN

 

Toch zijn het niet de Romeinen dankzij wie Cividale beroemd is geworden, maar een heel ander volk namelijk de Langobarden. Een volk dat oorspronkelijk uit Noord-Europa kwam en na eeuwenlange omzwervingen in de 6e eeuw uiteindelijk hier is beland. Ze besloten er een Hertogdom van te maken. Vele kunstschatten uit die tijd zijn nog steeds te bewonderen waarvan het “Tempietto Longobardo” het beroemdste is. Deze kleine kapel maakt deel uit van het kloostercomplex Santa Maria in Valle.  Het prachtige recent gerestaureerde Tempietto met pleisterwerk in Oriëntale stijl en beschilderingen doet je 1200 jaar teruggaan in de tijd.

 

MUSEA EN UNESCO SITE

 

Naast de dom vind je in het Museo Cristiano", een rijk assortiment aan religieuze kunstwerken en historische schatten. Enkelen komen uit de Langobardische tijd, waarvan het “altaar van Ratchis” en het “doopvont van Callisto” de beroemdste zijn.

 

In het aan het Domplein gelegen archeologisch museum "Museo Archeologico" zijn vele gebruiksvoorwerpen, sieraden en objecten uit zowel de Romeinse als ook de Langobardische tijd te bewonderen. Al deze mooie kunstschatten hebben ervoor gezorgd dat Cividale sinds 2011 één van de drie Friulaanse Unesco Werelderfgoed steden is. 

 

Kom zelf eens kijken en aarzel niet mij te boeken voor een persoonlijke rondleiding! ik kan je nog veel meer vertellen.

​

De highlights van Cividale
​
  • Tempietto Longobardo
  • Museo Archeologico
  • Museo Cristiano 
  • Dom
  • Piazza Paolo Diacono
  • Ponte del Diavolo
  • Het oudste middeleeuwse huisje 
  • Ipogeo celtico - Keltische grot
  • Het marionetten museum
Goed te combineren in één dag met een bezoek aan een van de volgende bezienswaardigheden:
​
Pelgrimsoord Castelmonte

Pelgrimsoord Castelmonte

Pelgrimsoord Castelmonte

Pelgrimsoord Castelmonte

Abbazia Corno di Rosazzo

Abbazia Corno di Rosazzo

Abbazia Corno di Rosazzo

Abbazia Corno di Rosazzo

Abbazia Corno di Rosazzo

Abbazia Corno di Rosazzo

Wijngebied Collio

Wijngebied Collio

Cormòns

Cormòns

Wijngebied Collio

Wijngebied Collio

Evenement Palio di San Donato: 

Het weekend die dichtbij 21 Augustus ligt (herdenkingsdag van de beschermheilige San Donato)  verandert Cividale in een middeleeuws podium. Cividale viert dan de 'Palio di San Donato' De in middeleeuwse kledij uitgedoste bewoners van de 5 historische "borgate" - wijken, dagen elkaar uit tijdens allerlei toernooien, Binnen de oude stadsmuren worden optochten gehouden, vaandels overgegooid, muziek gemaakt en marktjes gehouden. Zeker de moeite waard!
bottom of page